Окрени педалу

29. мај 2011.

Јован Арсенијевић

Када смо пре једанаест година осмислили акцију „Окрени педалу“, имали смо уверење да је то нешто, чега се нико дотад у Лазаревцу није сетио. Основали смо планинарско друштво, били смо пуни полета и идеја шта све можемо урадити, шта можемо понудити граду као атракцију, а све у циљу показивања да смо ту, да нас има, да умемо и можемо.

Наравно, слатке заблуде. Ових дана дошла ми је до руку једна стара фотографија из Лазаревца, између два велика рата. На њој, испред некадашње продавнице „Бата“ група бициклиста која се спрема на трку. По речима познаваоца, радило се о трци уприличеној поводом отварања продавнице обуће познатог чешког, а и „еуропског“ произвођача обуће, „Бата“. Куриозитет је да се они налазе на истом месту са којег креће и наш поход у природу. Са осамдесет година разлике. Кругови се затварају. Некад је то добро.

06. јуни 2012.

Јован Арсенијевић

Када сам прошле године написао најаву за акцију „Окрени педалу“ завршио сам је реченицом: „Кругови се затварају. Некад је то добро.“ Драгана Дада Радовић је написала на нашој ФБ страни:‎“КРУГОВИ СЕ ЗАТВАРАЈУ“…и настављају…“ОКРЕНИ ПЕДАЛУ“…још један КРУГ!!!И била је у праву. Наставили су се из Канаде. У потрази за неким ко познаје актере са слике из 1938. захваљујући труду Зорана Станковића, дошли смо до праве особе.  Старији Лазаревчани знају Др Мирослава Ровињског. Наш суграђанин, сада у пензији,  послао нам је одговор на питање. Преносимо га у оригиналу.

 

„Сећања Др Мирослава Ровинског на бициклистичку трку пред II светски рат.

Не знам тачно да ли је то било 1937, 38. или чак 39. године у организацији Милутина „Бате“, шефа продавнице „Бате Борово“, организована је бициклистичка трка са стартом и циљем испред продавнице.Траса трке је била Лазаревац-Лајковац-Словац и натраг а победник је као награду добио комплет унутрашњих и спољашњих гума за бицикл.

На старту су били, са лева на десно, Сава Томанић из Петке, службеник у Среском начелству. До њега се види један пунији дечак, Славко Станић син власника кафане „Океан“ Бране Станића. Други по реду је Миомир Симић, студент из Београда који је преко лета долазио и проводио време у Лазаревцу код своје тетке  Љубице Комадиновић. Миомир јр једини имао „прави тркачки бицикл“са „фрајлауфом“ и мењачем. Трећи је Мирослав Марјановић, мислим да је био питомац неке средње војне академије, син Томе Марјановића шустера и сарача. Четврти је Спасоје Јовановић-Горолом, ковач. Пети,  Величко Марковић, абаџија из Петке. Шести је Ратко са жупањачког пута у Лазаревцу (презиме не знам), шегртовао као ковач код Спасоја Јовановића. Седми је мој брат Миодраг Ровински, ученик гимназије и осми Предраг Стефановић-Радовац.

Не сећам се дали су сви стигли на циљ, али знам да је победник био Сава Томанић.

Јоване, не знам у коју сврху вас интересују подаци о овој трци, али могу да вам кажем да је и после ослобођења одржана такође једна трка на истој траси у којој сам и ја учествовао као заљубљеник у бицикле а поседовао сам један добар тркачки бицикл. Нажалост, нема фотогафија тога догађаја.

Срдачан поздрав, уз молбу да ми потврдите примање овога маила, обзиром да нисам сигуран у исправност ваше адресе.

25. јуни 2010.

Љиљана Трајковић

Слике из извештаја са ове акције можете погледати кликом на везу.

Планинарско друштво „Вис” из Лазаревца, Градска општина Лазаревац, Савез спортова општине Лазаревац и Општина Лајковац приступили су, по десети пут заједничкој организацији спортске манифестације "Окрени педалу" – бициклијада Лазаревац-Боговађа, намењене ученицима виших разреда основних школа у Лазаревцу и Лајковцу поводом завршетка школске године.

Бициклијада је успешно  одржана уз учешће преко 350 ученика  школа Лазаревца и Лајковца.

По веома топлом времену, сви учесници и организатори су добро издржали вожњу до Лајковца и Боговађе као и поподневни  повратак истом рутом у Лазаревац. За децу је, осим ужине и сокова, било организовано такмичење у одбојци, кошарци, фудбалу, пењање на вештачку стену, пикадо и пар забавних такмичења које су организовали рекреатори Лазаревца.

01. јуни 2011.

Јован Арсенијевић

Слике из извештаја са ове акције можете погледати кликом на везу.

Наша акција је "закорачила" у другу деценију. Ако би мерили људским аршином, постала је тинејџер. Од локалне акције планинарског друштва постала је градска акција две општине: Лазаревца и Лајковца. Ове године, здруженим снагама ПД "Вис" и ПСД "Ћира", под покровитељством општинских управа и Савеза спортова, потрудиће се да акција буде боља. И наравно још безбеднија. Дођите, чекамо Вас, 11. јуна у главној улици Лазаревца и Лајковца.

СРЕЋАН ВАМ ПОЧЕТАК РАСПУСТА!

23. јуни 2011.

Мирко Ђурић

Слике из извештаја са ове акције можете погледати кликом на везу.

О бициклу као справи и саобраћајном средству речено је углавном све. Овде ћемо навести да медицина каже да је непревазиђено рекреативно и рехабилитационо средство, енергетика да је најекономичније (еквивалент од отприлике 2 литра бензина на 1000 км), а екологија да је најчистије превозно средство. Статистика додаје да се највише користи у најмање развијеним и најразвијенијим земљама.

Из ових, али и много других разлога, ПД „Вис“ у сарадњи са ПСД „Ћира“ већ једанаест година организује спортску манифестацију за децу узраста од V-VIII разреда основних школа из Лазаревца и Лајковца, под слоганом „ОКРЕНИ ПЕДАЛУ“. Манифестација је осмишљена као излет у природу обогаћен спортским садржајима,  уз обавезан услов  да се тамо иде бициклом. Мање осцилације узраста  у овом или оном правцу  углавном се толеришу.

Ове године је на „ОКРЕНИ ПЕДАЛУ“ учествовало око 300 деце из Лазаревца, Лајковца и околних места, подразумева се. Друштво су им правили одрасли у својству редара, аниматора, рекреатора, инструктора, лица за техничку и логистичку подршку... Све то под будним оком дежурних из МУП-а и увек спремном екипом Хитне помоћи. Покровитељи су на сајту ПД „Вис“ посебно поменути.

Лазаревчани су традиционално кренули од Рударске чесме у 9h, па преко Петке и Ћелија стигли до Лајковца, где су у центру добили повелико, никад бројније друштво. Образује се заједничка колона и вожња се пажљиво одмереним темпом наставља. У Лајковцу се поново  прелази Колубара, затим пролази  Пепељевац  и  око 10,30h   улази у Боговађу.   

Овде су у одмаралишту Црвеног Крста бициклисти и остали учесници  прво окрепљени  сендвичима и соковима, а затим освежени спортским играма. Међу спортовима је, по обичају, била најпопуларнија вештачка стена за слободно пењање, за коју стручњаци тврде да је изванредно корисна физичка и ментална вежба за децу овог узраста, али ни одбојка, фудбал и кошарка нису занемарени. Одиграна је и фудбалска утакмица између ПД „Вис“ и ПСД „Ћира“. Голом Басарића из Новог Сада победили су Лазаревчани.

Сада је прилика да се гостима из Новог Сада  посебно захвалимо на учешћу и подршки коју су нам пружили. И то не први пут. За познанство са њима треба захвалити сплаварењу Ибром и Лимом, а обиласку прерасти у Вратни и планинарењима на Фрушкој Гори, Дурмитору, Руднику и Дреновачком Кику, на томе што су развили и учврстили наше пријатељство.  

Спортске активности прекидане су само да би се учесницима поделиле нове количине сендвича и сокова и да би се преоријентисали са једног на други спорт. Стена је до краја остала окупирана децом, а задужени за безбедно пењање нису имали ни тренутка предаха.

Опомене ради, морамо овде споменути један догађај који нас је растужио и бацио малу сенку на  наше дружење. Наиме, на путу за Боговађу са бицикла је пала и сломила руку једна храбра девојчица. Желимо јој да се брзо и потпуно опорави и да је видимо на „ОКРЕНИ ПЕДАЛУ“ 2012. Самоповреде неколико учесника фудбалског меча „Ћира“-„Вис“, не рачунају се.         

Око 16h импресивна колона бициклиста кренула је назад, а растанак у Лајковцу  наговештава  да нас уместо некадашњег комшијског ривалства чека плодна сарадња. Због будућности младих бициклиста, пре свега.

Манифестација „ОКРЕНИ ПЕДАЛУ“ завршена је, уз извесно олакшање организатора, око 18h  тамо где је и почела. Групно фотографисање испред Рударске чесме јасна је порука: ВИДИМО СЕ ДОГОДИНЕ!

09. јули 2012.

Мирко Ђурић

Слике из извештаја са ове акције можете погледати кликом на везу.

У антологијском роману „Златно Руно“, Борислав Пекић је приметио да цивилизацији каква је данас куге и ратови нису могли ништа, али да ће јој нарастајућа бирократија доћи главе. Хоће ли се ово мрачно пророчанство остварити стварно не знам, али је манифестација „ОКРЕНИ ПЕДАЛУ“ када  су бирократско-адмистративне препреке у питању показала завидну жилавост. Чак би се могло рећи да се понешто и добило.

У антологијском роману „Златно Руно“, Борислав Пекић је приметио да цивилизацији каква је данас куге и ратови нису могли ништа, али да ће јој нарастајућа бирократија доћи главе. Хоће ли се ово мрачно пророчанство остварити стварно не знам, али је манифестација „ОКРЕНИ ПЕДАЛУ“ када  су бирократско-адмистративне препреке у питању показала завидну жилавост. Чак би се могло рећи да се понешто и добило, до сада.  Међутим, разлози бирократско-адмистративне природе приморали су организаторе да измене план, па се на овај традиционални излет у природу на који се вози бициклима кренуло 23. јуна, преко Шопића, Вреоца, В. Црљена до Јунковца. Млади бициклисти из Лајковца и њихови пратиоци овај пут су из разумљивих разлога изостали, због чега је број учесника био нешто мањи него претходних година (око 200), но добро расположење и спортска атмосфера нису изостали.

Праћена редарском службом ПД „Вис“ и припадницима (и припадницама) МУП-а Србије из испоставе у Лазаревцу, колона је маршуту дужине око 18 км од Лазаревца до школе у Јунковцу  прешла за 1,15 h. После окрепљења сендвичима и соковима и кратког предаха, кренуле су спортске активности, а са жаљењем примећујемо да међу њима ове године није било популарне вештачке стене за слободно пењање. Одлагање манифестације и кратко време за избор и упознавање нове дестинације утицали су да деца остану без омиљене „стене“, али организатори обећавају да ће догодине бити не само ње, него и неких сасвим нових садржаја који ће освежити и употпунити дружење. О чему се заправо ради нека засад остане тајна.

„ОКРЕНИ ПЕДАЛУ“ су и ове године својим присуством подржали чланови удружења бициклиста „Циклосвет“ из Београда, а за међудржавни карактер манифестације побринуле су се  Милица и Јасна из Подгорице.

Изгледа да је прилично топло време уместо да успори нешто убрзало бициклисте, тако да је колона до Лазаревца стигла за 1,05h.

Посматрајући задовољне учеснике, а и судећи по симпатијама које је колона бициклиста изазвала код мештана Шопића, Вреоца, В. Црљени и Јунковца, рекло би се да ћемо се на истом месту срести колико догодине .

01. јуни 2013.

Јован Арсенијевић

Слике из извештаја са ове акције можете погледати кликом на везу.

 

У суботу, 08. јуна, организујемо акцију "ОКРЕНИ ПЕДАЛУ". Скуп учесника је у 8.00 на платоу, испред зграде Општине, када почињемо формирање колоне.

Полазак је предвиђен у 9.00. Преко Шопића, Вреоца и Великих Црљена долазимо до Јунковца, у двориште ОШ "Слободан Пенезић-Крцун". У Вреоцима и Великим Црљенима очекујемо да нам се прикључе ученици тамошњих основних школа.

Предвиђен је спортски програм и наравно - вештачка стена.
Повратак је предвиђен за 17.00.

На излет обавезно понети:

  • исправан бицикл
  • воду
  • капу
  • резервну мајицу
  • још неки сендвич

и најважније: ДОБРО РАСПОЛОЖЕЊЕ јер ПОЧЕО ЈЕ РАСПУСТ

10. јуни 2013.

Мирко Ђурић

Слике из извештаја са ове акције можете погледати кликом на везу.

Традиционални излет у природу на који се иде бициклима „Окрени педалу“ у организацији ПД „Вис“ одржан је по тринаести пут у суботу 8-ог јуна.

Око двестотине учесника, углавном деце узраста од 10-14 година, којима је овај излет првенствено и намењен, возило је на релацији - плато испред Скупштине Градске Општине Лазаревац - ОШ Јунковац . Дужина стазе била је нешто преко 19,5 км и пређена је за 1и петнаест минута. У Вреоцима и В. Црљенима колони су се прикључили учесници из ових места, а у Јунковцу су чекала деца из Миросаљаца и Јунковца.

Као што су из ПД „Вис“ прошле године обећали, у школском дворишту постављена је стена за вештачко пењање, а као новина демонстрирана је техника премошћавања ужетом деце у дужини од тридесетпет метара. Као и обично, деца су стену напуштала само да би се накратко одморила и окрепила сендвичима и соковима.

Веома лоша временска прогноза није утицала на организаторе и учеснике, па се изрека „Срећа прати храбре“ још једном показала као тачна. Заправо, време је било идеално ако се изузме краћи пљусак негде око 15h, али и он је ишао на руку учесницима јер је покупио прашину са пута, а и организаторима који су тек тада успели да децу одвоје од стене и правовремено их одморе и припреме за повратак.

У повратку се возило нешто брже тако да је колона бициклиста у Лазаревац стигла за 1h и десет минута. Опште расположење након окончаног излета недвосмислено говори: ВИДИМО СЕ ДОГОДИНЕ!

09. јуни 2014.

Јован Арсенијевић

Слике из извештаја са ове акције можете погледати кликом на везу.

 

Акцију "Окрени педалу" одржаћемо и ове године али са нешто измењеним програмом и маршрутом.

Дан је субота, 14.06.2014. са почетком окупљања у 800, на платоу испред Општине и хотела "Вис".

Полазак је у 900. Траса је измењена, возиће се промотивна тура око Лазаревца, неких 8-10 км.

Средства која су предвиђена за ову акцију биће уплаћена у фонд за пострадале од поплава.

23. јуни 2016.

Јован Арсенијевић

Слике из извештаја са ове акције можете погледати кликом на везу.

 

Традиционална акција „Окрени педалу“ је одржана шеснаести пут, 18. јуна. На овај излет, на који идемо бициклом, по лепом времену, дошло је око стотинак учесника. Акција је протекла у најбољем реду и расположењу. Захваљујемо се особљу полицијске станице у Лазаревцу, што су нас безбедно провели до нашег одредишта ОШ „Слободан Пенезић-Крцун“ у Јунковцу. Такође се захваљујемо директорки и особљу школе за гостопримство и труд који су уложили да нас угосте. И наравно, Дому здравља „Др Ђорђе Ковачевић из Лазаревца, чија нас је екипа пратила за све време трајања манифестације (на срећу није било повреда).

Посебну захвалност дугујемо нашим пријатељима из извиђачког одреда „Колубара“ који су организовали разне веселе игре за учеснике манифестације.

Share